Toezicht op gebied van brandveiligheid

Sinds enkele jaren is toezicht op het gebied van brandveiligheid veranderd.

De controles worden nog steeds uitgevoerd door Brandweer Midden- en West-Brabant maar de veranderende samenleving en nieuwe inzichten over brandveiligheid hebben voor een nieuwe aanpak gezorgd.  

Eigen kennis en zelfstandigheid

Voorheen controleerde de brandweer alle (openbare) panden intensief. Tegenwoordig richt de brandweer zich meer op het bevorderen van de eigen kennis en zelfstandigheid van eigenaren en gebruikers. Zo worden de eigenaren en gebruikers van (openbare) gebouwen bewust en bekwaam op het gebied van (brand-) veiligheid. Hierdoor krijgt Brandweer Midden- en West-Brabant ook meer de kans zich te richten op de controle op brandveiligheid op meer complexere panden. Ook richten zij de activiteiten meer op kwetsbare doelgroepen als ouderen en kinderen.

 

Door deze aangepaste veiligheidscontroles worden controles op onder andere kantoorpanden, cafés en sportverenigingen overgenomen door de gemeente.

Samen veilig in Etten-Leur

Brandweer en gemeente benaderen de doelgroepen met lagere veiligheidsrisico’s op nieuwe manieren. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan:

  • Een mail met brandveiligheidinformatie;
    Dit kan samengaan met wat hier onder staat.
  • Bijeenkomsten voor de doelgroep;

Denk bijvoorbeeld aan mobiele ouderen, het MKB, ondernemersverenigingen en verenigingen van eigenaren.

  • Thema gerichte bijeenkomsten;

Denk bijvoorbeeld aan de horeca en wagenbouwers voor de carnaval.

(De horeca kan informatie over versieringen aanvragen bij de gemeente.)

De toezichthouders van de gemeente doen ook willekeurige controles op feestdagen, bouwplaatsen, carnavalsverenigingen en van gebouwen.