Vragen en antwoorden over PBD-containers

De meeste inwoners hebben de weg naar de ondergrondse containers voor het plastic, blik en drankkartons gevonden. Per week wordt maar liefst 36.000 kilogram PBD-afval ingezameld! De afvalcoaches krijgen veel vragen over de omschakeling naar de ondergrondse containers. Dit zijn de meest voorkomende vragen en antwoorden:  

 

Waarom is de opening van de ondergrondse PBD-container niet groter? 

Om de capaciteit van de PBD-containers te vergroten zijn deze uitgerust met een pers. Door dit systeem past er tien keer zoveel PBD-afval in de container. Vanwege de veiligheid mag de opening van zo’n container met pers niet groter zijn. 

 

Waarom zijn die PBD-afvalzakken zo groot? 

De PBD-afvalzakken worden centraal ingekocht met een grote groep gemeenten. Daarmee houden we de kosten laag. De zakken zijn bovendien gemaakt van gerecycled plastic.  

 

Grote zakken en een kleine opening. Dat past toch niet!? 

Druk de zak niet helemaal aan, dan past de zak wel in de PBD-container. Een belangrijk voordeel: Met minder volle zakken is de kans kleiner dat de zak vast komt te zitten. Een extra tip voor wie problemen ervaart bij het aanbieden van plastic zakken in de container: knoop de afvalzak niet dicht, zodat u een deel uit de zak los in de container kunt schudden, voordat u de zak erin doet.