Check of je loden leidingen hebt

Een loden waterleiding laat langzaam looddeeltjes los en die komen in het drinkwater terecht. Vooral voor jonge kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Daarom stuurt de gemeente alle bewoners die in een huis wonen van voor 1960 een brief. Daarin staat hoe je zelf kunt controleren of er loden leidingen zijn.

Er is niet zomaar voor het jaar 1960 gekozen. Vanaf dat jaar was het namelijk verboden om nog langer loden waterleidingen aan te leggen. Hoeveel woningen nog loden waterleidingen hebben is niet bekend. In Nederland zijn er naar verwachting nog zo’n 200.000 huizen met loden waterleidingen.

Watertest
De gemeente roept dus nu bewoners van huizen van voor 1960 op om te controleren of er loden waterleidingen in huis aanwezig zijn. Je kunt kijken bij de watermeter of daar nog loden leidingen zichtbaar zijn. Maar het is niet altijd zichtbaar waar nog restanten van loden leidingen zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld in de muur ingebouwd zijn. Dan kun je een watertest bestellen waarmee je kunt aantonen of er wel of geen lood in het water aanwezig. Laat de test wel doen door een geaccrediteerd bedrijf.

Huurders

Bij een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor het vervangen van de loden leidingen. Een te hoog loodgehalte is namelijk een gebrek dat de verhuurder moet herstellen. Als de verhuurder dit niet doet kan een huurder naar de huurcommissie of de rechter.

Monument

Heeft je woning een monumentenstatus en is er breekwerk nodig om de leidingen te vervangen? Neem dan vooraf contact op met ons op. We kunnen dan samen bekijken of door het breekwerk monumentale waarden worden aangetast en hoe we deze kunnen veiligstellen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl/lodenleidingen of neem contact met ons op via info@etten-leur.nl.