Waterschap vernieuwt oeverkade vijver Vlaamse Schuur

Waterschap Brabantse Delta vervangt de komende weken de oeverbeschoeiing van de vijver langs de Vlaamse Schuur in Etten-Leur. Voor de oeverbeschoeiing gebruikt het waterschap duurzame materialen. Daarna richt het waterschap een deel van de oevers opnieuw natuurvriendelijk in.

Verzakt

Deze beschoeiing is op een aantal plekken verzakt. Door het droogvallen van een deel van de vijver afgelopen zomer kwamen de gebreken aan het licht. Het waterschap heeft daarop in overleg met de gemeente Etten-Leur besloten om de onderhoudswerkzaamheden, die voor 2019 waren gepland, eerder uit te voeren. Het water hoeft niet weggepompt te worden om de werkzaamheden uit te voeren. De gemeente heeft in oktober al een verzakte vissteiger langs deze vijver vernieuwd.

Gerecycled kunststof

Eerst vervangt het waterschap de beschoeiing. Daarvoor wordt gerecycled kunststof gebruikt dat afkomstig is van oude auto’s. Dat duurzame materiaal vervangt de bestaande houten beschoeiing en gaat minimaal 50 jaar mee.

Natuurvriendelijke herinrichting

Daarna staat de natuurvriendelijke herinrichting op het programma. Diversiteit aan flora langs het water is belangrijk als opgroei- en leefgebied van kleine zoogdieren, amfibieën en insecten. Dat draagt weer bij aan een betere biologische waterkwaliteit. Volgens planning zijn de werkzaamheden eind januari 2019 klaar. Het waterschap probeert de overlast voor de omgeving te beperken.