Gemeenten strijden om de Taalbokaal

Op 10 september gingen verschillende West-Brabantse gemeenten de strijd met elkaar aan voor de Taalbokaal. Wie gebruikt de helderste taal en weet het meest over laaggeletterdheid? In teams herschreven ze met kritische blik een ambtelijke brief. En leerden meer over laaggeletterdheid tijdens de quiz. En hoe herken je laaggeletterdheid? De deelnemers werden getest. De Taalstrijd was in Etten-Leur en wij hadden een gedreven team vol toppers! Uiteraard zijn we blij voor Drimmelen, die als winnaar uit de bus kwam.

Veertien gemeenten werken samen aan een regionale aanpak laaggeletterdheid 'Dromen, Durven, Doen'. In de gemeenten zijn cursussen voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Ook gaan de gemeenten zelf aan de slag. Onder andere met heldere taal.

Vermoed je dat iemand laaggeletterd is? www.lezenenschrijven.nl en het netwerk Taal West-Brabant geven de volgende tips: Ga het gesprek aan. Zeg dat iemand niet de enige is. Zeg dat er altijd nog te leren valt. En verwijs door naar het Digi-Taalhuis of Taalpunt in jouw buurt. Of bel naar het gratis landelijk nummer 0800 023 44 44.