Plastic gaat van straat

Het plastic, blik en drankkarton (PBD) afval gaat van straat. We gaan van 2-wekelijkse huis-aan-huis inzameling bij de verzamelplekken en haken op straat, naar altijd beschikbare ondergrondse containers bij u in de buurt. Vanaf 1 december kunt u uw PBD-afval kwijt in 26 containers die verspreid staan over de gemeente. Op deze manier houden we samen de leefomgeving en gemeente schoon en voorkomen we ergernissen over zwerfafval.

Bij bijvoorbeeld supermarkten staan nu al ondergrondse containers voor plastic. Vanaf 12 september plaatsen we de eerste extra ondergrondse containers voor de inzameling van PBD-afval, en naar verwachting zijn eind september alle 17 extra containers geplaatst. 

Stap voor stap van verpakking naar grondstof

  • Stap 1: Het plastic (PBD) afval kunt u alleen aanbieden in de speciale PBD-vuilniszakken. U kunt de rollen PBD-vuilniszakken gratis halen bij verschillende supermarkten, bij de milieustraat en het stadskantoor.
  • Stap 2: In de zak stopt u alleen verpakkingsmateriaal gemaakt van plastic, blik of drankkarton. Hard plastic, kunststof of ander metaal dan blik, hoort niet in de zak thuis. Dit kunt u gratis kwijt bij de milieustraat.
  • Stap 3: Als de PBD-vuilniszak vol is met het juiste PBD afval, dan brengt u dit in een gesloten zak naar de nieuwe ondergrondse container bij u in de buurt, of de bestaande containers die u al kent bij de supermarkten.
  • Stap 4: De slimme containers geven de ophaaldienst een seintje wanneer ze bijna vol zijn om geleegd te worden. Zo kunt u (bijna) altijd uw plastic afval direct kwijt. Is er toch een storing? Zet uw zak dan niet naast de container, want dat zorgt voor zwerfafval en ongedierte. Bovendien is het niet toegestaan.
  • Stap 5: Als we in Etten-Leur samen ons PBD-afval aanbieden zoals in stap 1 t/m 4, dan kan de fabriek het afval makkelijk verwerken. Zo worden het opnieuw waardevolle grondstoffen. Als het afval te veel vervuild is met ander afval dan plastic verpakkingsmaterialen, blik of drankenkartons, of aangeboden is in verkeerde zakken, dan moet het verwerkt worden als restafval. Goed scheiden is dus goed voor het milieu en daarmee houden we de gezamenlijke kosten voor afval in Etten-Leur zo laag mogelijk.

 

Gemeente Etten-Leur vindt het belangrijk om afval te scheiden en uiteindelijk zo veel mogelijk materialen te kunnen hergebruiken als nieuwe grondstoffen. Dat is beter voor onze planeet, onze leefomgeving en onze portemonnee. Daarom is en blijft de slogan: Afval3xBeter! Naast deze verandering op het gebied van het inzamelen van PBD, kunt u binnenkort gebruik maken van een nieuwe, verbeterde website en app!