Eens per vier weken het restafval aanbieden. Ja, dat kan!

Geen afval naast de container plaatsen

Bij het ophalen van het restafval, heeft de inzamelaar gemerkt dat er ook restafval (in plastic zakken) naast de containers is gezet. Dat is niet de bedoeling. Maar we begrijpen dat iedereen even moet wennen aan de nieuwe situatie. Daarom is het bijgeplaatste afval nu voor één keer wel meegenomen. Een volgende keer worden natuurlijk alleen de containers geleegd.

Eens per 4, 8 of 12 weken 

Door afval goed te scheiden, is het zeker mogelijk om 1x in de 4, 8 of zelfs 12 weken, de restafvalcontainer aan straat te zetten. Ook huishoudens met meer personen lukt dat nu al. Natuurlijk is dat soms nog even wennen, maar we helpen u daar graag bij. Want elke keer dat u de restafvalcontainer niet aanbiedt, betaalt u ook geen € 7,50.

Wat is eigenlijk restafval?  

Na onderzoek van het aangeboden Etten-Leurse restafval blijkt namelijk maar 13% écht restafval te zijn. Dus ruim 80% van de afvalstoffen in de restafvalcontainer hoort daar niet in thuis. Zo zit er bijvoorbeeld bij het restafval: gft, plastic, drinkpakken, blik, papier, glas, ijzer en metalen, hout, textiel, elektrische apparaten, piepschuim, frituurvet. Allemaal afval dat u op een andere manier kunt aanbieden dan als restafval. De hoeveelheid écht restafval in een huishouden is al met al niet erg groot.

Wat zijn de meest voorkomende soorten restafval? 

  • Keuken en woonkamer: chipszakken met zilverfolielaag, kurken, stofzuigerzakken
  • Badkamer: haren, wattenstaafjes en -schijfjes, damesverband, lege medicijn strips 
  • Huisdieren: kattenbakkorrels, haren
  • As en sigarettenpeuken of koolresten van BBQ / openhaard (gedoofd)

 

Als u alleen restafval in de restafvalcontainer doet, is deze niet snel vol. Het afval op de juiste manier scheiden is voordeliger voor uzelf én goed voor het hergebruik van het afval als grondstoffen. Wilt u meer tips over afvalscheiding, log dan met uw postcode en huisnummer in op www.mijnafvalwijzer.nl of op de Afvalwijzerapp. Natuurlijk kunt u uw vragen ook per mail stellen: afvalinzameling@etten-leur.nl