Mag ik effe VANGen? www.afvalscheiden.nu online

VANG: Van Afval Naar Grondstof. Dat is het motto waarmee overheid en gemeenten de strijd tegen restafval en vóór hergebruik zijn aangegaan. Het streven is om nog maximaal 100 kg restafval per persoon te hoeven inzamelen in 2020. Dat is nu, in Etten-Leur, 132 kilo per inwoner. 18 West-Brabantse gemeenten hebben de handen ineengeslagen, met als één van de resultaten een gezamenlijke website: www.afvalscheiden.nu

Wethouder Jan van Hal: “De website helpt je om afval beter te scheiden. Je kunt er vinden wat waarbij hoort, je kunt er tips vinden en de site laat zien waarom het zo waardevol is om afval op de goede manier aan te leveren. De website is een mooie aanvulling op onze website www.afval3xbeter.nl en verwijst er ook naar. De site is opgezet omdat we het mensen makkelijker willen maken én om te laten zien dat er zo veel méér kan met afval. Zorgen dat je afval opnieuw gebruikt kan worden helpt het milieu en bespaart kosten. Zowel de kosten van het verwerken van het afval als de kosten per persoon, per huishouden. Hoe slimmer en bewuster je omgaat met je afval, hoe meer je kunt besparen. Daarom zeggen we ook: Afval scheiden, dat levert iedereen wat op”.

Een aantal gemeenten zit inmiddels al onder de norm van de maximaal 100 kg. Het maakt duidelijk dat 100 kg. maximaal per persoon goed haalbaar is; dat bewijzen de inwoners van de gemeenten Zundert (86 kg) en Oosterhout (97 kg). 

De website is een initiatief van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert.