Zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te nemen? Naast een positief effect op het milieu, blijken zonnepanelen ook financieel gezien vaak een goede investering.

Gemeente Etten-Leur kent geen gemeentelijke subsidie op zonnepanelen, ook landelijke subsidies zijn helaas afgeschaft. Op deze pagina geven we je toch een aantal tips die de aanschaf nog aantrekkelijker kunnen maken.

  • Er geldt een landelijke regeling waarbij je de BTW op je aankoop terug kunt vragen bij de Belastingdienst. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je je aan te melden als ondernemer. Dit kan ook wanneer je als particulier stroom levert aan uw energieleverancier. Het aanmeldformulier kun je downloaden op de website van de Belastingdienst. Uitleg over de BTW teruggaaf kun je hier vinden.
  • Het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen kan voordeel opleveren in de vorm van een lagere aanschafprijs. Een bestaand initiatief wordt geboden door Vereniging Eigen Huis onder de noemer Collectieve Inkoop Zonnepanelen.
  • Is het bedrag te hoog om zelf te investeren? Dan kun je ook denken aan crowdfunding. Iedereen die meebetaalt aan jouw zonnepanelen ontvangt een aantrekkelijke rente en jij hebt een lagere energierekening. Kijk bijvoorbeeld op https://www.zonnepanelendelen.nl/project/dakdelen1 voor meer informatie. 
  • Op de website zonatlas.nl kun je ontdekken wat de zonpotentie van het dak van jouw woning is. De website geeft aan hoeveel panelen je kwijt kunt, wat de meest gunstige ligging van de zonnepanelen zou zijn, hoeveel kWh opgewekt kan worden en wat de potentiële investering en opbrengst zijn.

Verder kunnen lokale organisaties als DuurSaam Etten-Leur en het Energieloket in Etten-Leur je helpen met vragen over de verduurzamingsmogelijkheden van jouw woning.