Borden voor Brabantse doorkomstgemeenten Vuelta

Dit jaar  komt een van de drie grootste wielerrondes van de wereld naar Brabant. Het peloton doorkruist op 15 en 16 augustus 2020 maar liefst 18 Brabantse gemeenten, waaronder Etten-Leur. Naast de officiële ritten worden in alle gemeenten ook evenementen rondom deze Ronde van Spanje georganiseerd, waardoor heel Brabant betrokken wordt bij dit bijzondere evenement. Wethouder Kees van Aert kreeg vanochtend een zogenaamd “kombord” uitgereikt.

Het kombord wordt onder het naambord van de gemeentegrens bevestigd, en maakt duidelijk dat Etten-Leur een doorkomstgemeente is van La Vuelta Holanda. In Etten-Leur namen wethouder Kees van Aert en zijn wethouder-collega’s Hans de Waal van Woensdrecht, René van Ginderen van Roosendaal en Daan Quaars van Breda de borden in ontvangst.  “Mooi dat we op deze manier zichtbaar maken dat de Vuelta een feest voor heel Brabant gaat worden, en dat dit ook buiten Breda en ’s-Hertogenbosch in de kleinere gemeenten zichtbaar wordt gemaakt”, zegt Van Aert.  

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (met sport in portefeuille) overhandigde de borden: “De Vuelta past precies in ons sportbeleid. We gebruiken sport om Brabant sterker te maken, op sportgebied maar ook als het gaat om leefbaarheid, vrijetijdseconomie en heel veel andere aspecten. De Vuelta levert daar natuurlijk een geweldige bijdrage aan.”

Op 15 augustus is ’s-Hertogenbosch de startplaat van de tweede etappe, die door Brabant naar Utrecht voert. Op 16 augustus start en eindigt de derde etappe van de grote wielerronde in Breda.  Dit is dus een volledig Brabantse etappe, die het peloton door heel west-Brabant voert. De Vuelta d’España is één van de drie grote wielerronden van de wereld (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta d’España). Vijf publieke partners hebben gezamenlijk de start van de Vuelta 2020 naar Nederland gehaald: de provincies Noord-Brabant  en Utrecht, en de steden Breda,  ’s-Hertogenbosch en Utrecht.

De maatschappelijke impact van het evenement is een belangrijk element voor de organiserende partijen. De komende maanden staan de activiteiten in de provincie op de website van La Vuelta Holanda (www.lavueltaholanda.com). Brabanders kunnen zich nog steeds aanmelden om een La Vuelta activiteit te organiseren. De inschrijftermijn voor financiële ondersteuning is verstreken maar leuke plannen die passen bij de duurzaamheidsthema’s kunnen een plekje krijgen op de La Vuelta Holanda-website.