Engerlingen zorgen voor uitdaging op sportparken

De oplettende Etten-Leurenaar had het misschien al gezien: de velden op verschillende sportparken in Etten-Leur liggen er niet strak en groen bij. De oorzaak hiervan is dat er kleine larven van de meikever, oftewel: engerlingen, in het gras zitten. Deze engerlingen vreten de wortels van het gras aan en hierdoor komt de grasmat wat los te liggen. En zoals dat werkt in de natuur, weten vervolgens de kraaien deze larven goed te vinden en woelen en pikken zij deze uit het gras. Dit heeft als gevolg dat er in de grasmatten gaten zijn ontstaan en er losse graspollen op de velden liggen.

Lastig te bestrijden
Net als op veel plekken in Nederland, wordt er ook in Etten-Leur alles aan gedaan om dit probleem op te lossen. Maar dit is niet gemakkelijk. Het heeft te maken met de warme temperatuur en vochtigheid van de grasmatten. De aannemer, die de sportparken voor de gemeente onderhoudt, houdt de landelijke ontwikkelingen voor de bestrijding goed in de gaten. In de tussentijd wordt de schade zoveel mogelijk hersteld; er wordt opnieuw grond aangebracht en gras ingezaaid.


Koudere periode

Wanneer de koudere periode aanbreekt is de verwachting dat de engerlingen dieper de grond in zullen gaan, met minder overlast tot gevolg. In het voorjaar van 2023 wordt gekeken naar de beste manier van bestrijden. 

Alle clubs zijn op de hoogte van de situatie en we doen er samen alles aan om de velden bespeelbaar te houden.