Etten-Leur eerste stadskantoor van Nederland met geldmaat aan de muur

Binnenkort van 7.00 - 23.00 uur bereikbaar, midden in het centrum bij de winkels en de horeca. De nieuwste geldmaat van Etten-Leur heeft een plek gekregen aan de buitenkant van het stadskantoor, aan de zijde van het Raadhuisplein. Wethouder Frank Vrolijk maakte zich er persoonlijk hard voor.

Dat lichtte hij tijdens de officiële opening van de geldautomaat toe: “Dit is toch wel heel bijzondere gebeurtenis: wij zijn namelijk de eerste gemeente die een geldmaat in de muren van het stadskantoor heeft. Dat maakt me trots en blij, voor zowel inwoners als ondernemers. We kennen allemaal de ontwikkeling waarbij steeds meer banken verdwijnen uit dorps- en stadskernen van gemeenten. Een ontwikkeling die te verklaren is, want we bezoeken steeds minder vaak een bankkantoor. Maar met het verdwijnen van deze bankfilialen, verdwijnen ook vaak de locaties van geldautomaten. Dat gebeurde ook hier in onze gemeente. Toch vind ik het belangrijk dat de inwoners van Etten-Leur, juist hier in het centrum, bij de winkels en de horeca, de gelegenheid houden om contant geld op te nemen. Natuurlijk hebben sommige winkels in ons winkelhart ook de mogelijkheid om geld op te nemen, maar daarbij ben je gebonden aan openingstijden. Een geldautomaat die dagelijks van 7.00 -23.00 uur bereikbaar is, hoort in mijn beleving bij een bruisend centrum. Ook voor ondernemers. Ik hoorde van hen dat ze, soms met grote bedragen, naar Breda moesten rijden om hun geld te storten. Ik heb me daarom persoonlijk hard gemaakt voor de komst van een geldmaat in ons pand. Dat begon heel simpel: gewoon door een balletje op te gooien bij Geldmaat. De contacten die daarna volgden waren erg prettig, inmiddels is de geldmaat een feit.”

Wethouder Vrolijk hoopt dat Etten-Leur een voorbeeld is voor andere gemeenten om Geldmaat ook welkom te heten in of aan hun panden. Ook Wim Eveleens van Geldmaat, de organisatie die ervoor zorgt dat contant geld in Nederland beschikbaar en bereikbaar blijft, is enthousiast: “Wij zijn heel blij met de goede samenwerking met de gemeente Etten-Leur. Het vinden van voldoende geschikte locaties voor onze geldmaten is een uitdaging. Doordat we gebruik mogen maken van de muren van het stadkantoor kunnen we de inwoners van deze gemeente het gemak bieden van een goed bereikbare geldmaat.”
Met een symbolische handeling, door het opnemen van geld uit de gele automaat aan de muur van het stadskantoor, opende Frank Vrolijk de geldmaat. Dit soort automaten vervangen in heel Nederland de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank. Door deze samenwerking, worden de automaten gelijkmatiger over Nederland verspreid zodat iedereen gemakkelijk geld kan blijven opnemen en storten.