Henk Buesink (Etten-Leur) is 'Best schrijvende ambtenaar' van Nederland

Gemeente Etten-Leur is trots. Want daar werkt de 'Best schrijvende ambtenaar' van Nederland. Niemand minder dan minister Knops maakte dat vanmorgen bekend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Henk Buesink verdient deze prijs, omdat hij uitblinkt in het gebruik van duidelijke taal.  

Henk is de eerste gemeenteambtenaar die de Direct Duidelijk-prijs wint. De prijs is onderdeel van de Direct Duidelijk campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taalunie. De minister wil hiermee bevorderen dat de overheid duidelijk communiceert. Het doel is dat elke ambtenaar rekening houdt met zijn lezer, een persoonlijke benadering kiest én ervoor zorgt dat de taal begrijpelijk is. De schrijver let daarbij goed op de vorm, de structuur en het taalgebruik.

De collega’s nomineerden Henk bij Direct Duidelijk. De vakjury was het met de collega’s eens dat Henk Buesink de prijs verdient: “Het was een nek-aan-nekrace met twee andere inzendingen. Het pluspunt dat de doorslag gaf, was de ambitie van deze inzending: alle inwoners van Etten-Leur bij het beleid betrekken door zeer veel informatie te delen via een website. De kadernota, begroting en jaarrekening van de gemeente Etten-Leur is in duidelijke taal digitaal te raadplegen. Dankzij de duidelijke opzet van de website kan de lezer gemakkelijk de onderwerpen uitkiezen die hem interesseren. De tekst is een prijzenswaardige poging om ondoorzichtige beleidsteksten in begrijpelijke taal digitaal te publiceren voor een zo breed mogelijk publiek”.

Naast een trofee ontvangt Henk Buesink een abonnement op het tijdschrift Onze Taal. De gemeente Etten-Leur ontvangt een cheque die zij kan besteden aan Direct Duidelijk-acties.