Kunstwerken in De Nobelaer

De Nobelaer in Etten-Leur heeft vorm en karakter gekregen met de komst van verschillende kunstwerken. De afgelopen jaren dacht een groep betrokken Etten-Leurenaren mee over de sfeer in en rondom het nieuwe gebouw. Directeur Hilda Vliegenthart en wethouder Ger de Weert namen de kunstenaars mee langs de werken, waarbij de aanwezige kunstenaars vertelden over hun werk.

De kunstenaars:

Ineke Duyndam, Carla Schoenmakers en Marieke Samuels exposeren tot en met december in het nieuwe cultuurhuis.

Marte Rölings Uilenbos op de rotonde voor de Nobelaer kennen we allemaal. Het Uilenbos wordt uitgebreid met een heuse Uilenpoort op het voorplein van de Nobelaer. De poort, die net als het bestaande Uilenbos in cortenstaal wordt uitgevoerd, wordt 4 meter hoog en legt de verbinding tussen de rotonde en het cultuurhuis. De laatste uil arriveerde gisteren op Rölings poort en verwelkomt alle bezoekers van het cultuurhuis.  

Levensgrote foto’s van Deen van Meer zijn de afgelopen weken bevestigd. Deen van Meer is geboren in Etten-Leur en maakte carrière als Broadwayfotograaf in New York. Het afgelopen jaar was hij vaak op zijn geboortegrond om foto’s te maken van o.a. de productie Cirkel van het leven. Dit spektakel werd uitgevoerd voor en door Etten-Leur als laatste voorstelling in de oude Nobelaer. Het resultaat is een kleurrijk fotowerk dat de komende decennia de artiestenfoyer -waar zowel lokale als professionele artiesten verblijven- in het cultuurhuis opfleurt. Deen van Meer tekent eveneens voor de fotografie op de wanden bij De Justus (grote theaterzaal) en bij de dans- en dramastudio.


Bij de ingang prijkt de plaquette met een kunstfontein van Maryam Bashari Rad, naar een ontwerp van Bas Geerts. Maryam is geboren in Iran en sinds 2021 woonachtig in Etten-Leur. Uit haar werk spreekt rust, positieve energie, levenslust, kracht en vrolijkheid. Maryam is verantwoordelijk voor de uitvoering van het winnende ontwerp van de eycatcher-wedstrijd. De Nobelaer vroeg in 2017 schoolkinderen om een kunstwerk te ontwerpen. Het winnende design, de kunstfontein van Bas Geerts, wordt door Maryam uitgevoerd in een kleurrijke plaquette. Het werk, waarin de diverse disciplines van De Nobelaer naar voren komen, bevindt zich straks bij de entree van het cultuurhuis.

Charlotte Maas is docente beeldend bij de Nobelaer en houdt zich bezig met lichtobjecten in de huiskamer. Deze zullen in de loop van het nieuwe seizoen gereedkomen.

De Nobelaer haalde het budget voor de verschillende kunstwerken uit de opbrengst van de kunst- en boekenmarkt en de verkoopexpositie van de vroegere kunstuitleen evenals de veiling van de inboedel van de oude Nobelaer. De opbrengst, € 30.000,-, wordt door De Nobelaer aangewend om het gebouw en buitenterrein kleur en identiteit te geven.