Toegankelijkheid

Deze website is gebouwd (en wordt beheerd) volgens de toegankelijkheidseisen van WCAG 2.1 Niveau AA. Met aanpassingen en updates worden er steeds verbeteringen aangebracht aan de toegankelijkheid en groeien we in de komende jaren naar een verdere optimalisering van WCAG 2.1 Niveau AA. Onze website voldoet al grotendeels aan de meeste van de 50 succescriteria. Dat blijkt uit een toetsing door Stichting Accessibility in 2020. Op basis van deze toetsing is er een Toegankelijkheidsverklaring afgegeven. Deze staat onderaan deze webpagina. Meer informatie: https://www.toegankelijkheidsverklaring.nl/register/119 

Omdat de toegankelijkheidseisen steeds doorontwikkelen, en de implementatie daarvan ook technisch mogelijk moet zijn, is het voldoen aan alle toegankelijkheidseisen een doorlopende inspanning. Vindt u dat onze website, ondanks onze inspanningen, niet voldoet of heeft u moeite met het gebruik van onze website, laat het ons weten. U kunt een melding doen door een mail te sturen naar communicatie@etten-leur.nl. Beschrijf het probleem en doe daarbij de link naar de webpagina waarover u iets wilt melden. Wij kunnen uw melding beter beoordelen wanneer u ook aangeeft welk besturingssysteem u gebruikt, welke browser software u heeft en of u instellingen heeft aangepast. Samen zorgen we voor een goede toegankelijke website. 

Digitale toegankelijkheid etten-leur.nl

 • Gemeente Etten-Leur besteedt veel aandacht aan toegankelijkheid, gebruiksgemak en vindbaarheid op deze website. 
 • De knoppen 'Lees voor' en 'Vergroot contrast' bevorderen de toegankelijkheid van deze website voor de bezoekers met een lees- of zichtbeperking. 
 • We gebruiken op onze webpagina's de voorgestane verdeling van kop1, kop2, kop3 (h1, h2, h3), normaal lettertype voor de tekstblokken en opmaak bij opsommingen. 
 • Bold / strong / vet is tot een minimum beperkt in de tekst, om een aangenaam gebruik van voorleessoftware voor slechtzienden te bevorderen. 
 • Alle mailadressen en externe links in de content (= teksten) zijn duidelijk zichtbaar (onderstreept na mouseover) en openen in een nieuw venster. Het symbooltje naast een externe link, maakt duidelijk dat je deze website verlaat en er een nieuw venster opent. 
 • Interne links (in bijvoorbeeld de lichtgrijze uitklapmenu's onder Inwoner, Ondernemer, Bestuur, Vrije tijd) krijgen bij mouse-over een onderlijning en zijn daarmee duidelijk aanklikbaar. 
 • Op de overzichtspagina's met een opsomming van interne en externe links, gaat bij mouse-over de tekstkleur van zwart naar rood en er verschijnt een onderlijning. Daarmee zijn deze items duidelijk aanklikbaar. 
 • De rode aanklikbare items en blokken krijgen bij mouseover een onderlijning en worden donkerder van kleur, waardoor nog duidelijker is dat deze items aanklikbaar zijn. 
 • De pdf's openen altijd in een nieuw venster. Ook is altijd aangegeven dat je naar een pdf gaat door de toevoeging 'pdf' in de documentnaam. 
 • Op deze toptakenwebsite staan zo min mogelijk foto's en afbeeldingen. De enkele toelichtende foto's en afbeeldingen hebben een tekstalternatief voor slechtzienden. Decoratieve afbeeldingen en symbolen hebben, volgens de richtlijnen, een leeg alt-attribuut, zodat hulpsoftware weet dat het de afbeelding kan negeren. 
 • Ook is de site uitgerust met een zoekmachine die snel toegang geeft tot alle webpagina's. Met het scrollen beweegt de zoekbalk mee, zodat die altijd beschikbaar is. 
 • Snel zoeken doe je via de vier tabbladen (Inwoner, Ondernemer, Bestuur, Vrije tijd) die elk eigen snelkoppelingen hebben in de vorm van rode aanklikbare knoppen. Ook heeft elk tabblad een uitklapmenu op grijs, met snelle toegangen tot de hoofdthema's. 

Het toegankelijkheidslabel van www.etten-leur.nl. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.

Digitale toegankelijkheid eDiensten en MijnAfvalwijzer  

Altijd bereikbaar zijn voor inwoners is belangrijk. Bijv. bij trouwen, geboorte, overlijden, aanvraag reisdocument en verhuizen, op veel belangrijke momenten in hun leven hebben mensen contact met de gemeente. Natuurlijk maak je die momenten graag zo makkelijk mogelijk, aan de balie én online. Via de eDiensten regelen inwoners veel zaken zelf, eenvoudig, snel, waar en wanneer het hen uitkomt. Inwoners hoeven niet meer naar het gemeentehuis, want met de eDiensten kunnen zij 24/7 op de website van hun gemeente terecht. Dat betekent minder bezoekers aan de balie, en online aanvragen en aangiften die automatisch binnenkomen. De verwerking daarvan verloopt in veel gevallen volledig automatisch.

Uit de informatie van CENTRIC blijkt, dat onze eDiensten van CENTRIC drempelvrij en WCAG 2.1 gecertificeerd zijn. Zie het bijbehorende certificaat: Certificaat Centric - Cardan Technobility

Voor de digitale diensten van MijnAfvalwijzer waar de gemeente gebruik van maakt, zijn toegankelijkheidscertificaten op niveau WCAG 2.0 AA afgegeven. Zie: Certificaat van toegankelijkheid - http://www.mijnafvalwijzer.nl (accessibility.nl)

 

Digitale toegankelijkheid van het Trouwloket 

Via het Trouwportaal van de gemeente Etten-Leur (www.trouweninetten-leur.nl) kunnen aanstaande bruidsparen eenvoudig en volledig online alles rondom hun bijzondere dag regelen. Dat geldt ook voor de ‘melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap’ (voorheen de Ondertrouw). Online regel je een trouwlocatie, trouwambtenaar, naamgebruik en aanmelden van getuigen. Ook kun je meteen aangeven of je wel of geen trouwboekje wilt, of je ringen wilt uitwisselen en of er een kerkelijk huwelijk plaatsvindt. Het Trouwportaal dient te voldoen aan de laatste eisen op het gebied van toegankelijkheid en is daardoor extern onderzocht door een onafhankelijke partij, de Stichting Accessibility. Op basis daarvan zijn vele aanpassingen doorgevoerd en andere aanpassingen nog in behandeling bij:  

 • Gemeente Etten-Leur en door tussenkomst van softwareleveranciers Lyfter (content) en;
 • Softwareversie TIMEBLOCKR (agendamodule).

Zowel de content als de agendamodule voldoen volledig aan alle eisen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1). De agendamodule zelfs aan het allerhoogste niveau AA.

Zie voor meer info: 
Content: Toegankelijkheidsverklaring

Agendamodule: T:meBlockr digitaal toegankelijk conform WCAG

Het toegankelijkheidslabel van Trouwportaal gemeente Etten-Leur. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.