Beeldig Etten-Leur - Een fietsroute langs kunst in de openbare ruimte

In Etten-Leur bevinden zich enkele tientallen kunstwerken in de openbare ruimte. Aan straten, op rotondes, in parken, in of aan het water en op pleinen. Kunst voor iedereen!

Zodat meer mensen kunnen genieten van de openbare kunst heeft de gemeente Etten-Leur in samenwerking met Pierre van Damme van Etten-Leur City App een fietsroute gemaakt langs 35 kunstwerken: Beeldig Etten-Leur. De route is ongeveer 17 kilometer lang en voert door zo’n beetje alle wijken in Etten-Leur, van De Grient tot De Keen, van Attelaken tot de Grauwe Polder, van Klein Sander tot Hoge Neerstraat.

‘Kunst draagt bij aan de kwaliteit en de beleving van de openbare ruimte’, aldus de samenstellers. De route stelt inwoners en bezoekers van de gemeente in de gelegenheid om (nader) kennis te maken met 35 creaties in en langs de openbare ruimte. ‘Soms ervaar je de kunstuitingen bewust, zijn het echte blikvangers. Andere kunstwerken vallen (door hun grootte of vanzelfsprekendheid) minder op. Ze hebben één ding gemeen: ze vertellen stuk voor stuk iets over de geschiedenis van Etten-Leur. Ze kunnen een locatie verfraaien, vragen oproepen of misschien wel antwoorden geven. Kunst kan verrassen.’

Van de 35 kunstwerken zijn er 10 kunstwerken gerealiseerd in samenwerking met de Commissie Beeldende Kunst in de Wijken (BKW). Deze commissie adviseert het college bij de realisatie van kunstwerken in wijken van Etten-Leur. Deze commissie bestaat uit vaste leden en inwoners van een betreffende wijk.

Beeldig Etten-Leur is vormgegeven als een compacte pocketcard met plattegrond, foto’s en korte beschrijvingen van de kunstwerken en hun maker(s). De card is gratis verkrijgbaar op diverse plekken in Etten-Leur en de regio, zoals bij de VVV’s, toeristische voorzieningen en bezienswaardigheden en verblijfsaccommodaties en in het Stadskantoor. Online is Beeldig Etten-Leur terug te vinden als route in de Etten-Leur City App (website en app). Hier wordt de route ook actueel gehouden met nieuwe kunstwerken en voorzien van extra foto’s.