Calisthenicspark De Keen

Een groep jongeren maakte het Calisthenicspark de Keen aan de Kwadestraat in Etten-Leur-Noord mogelijk, samen met het jongerenwerk van Surplus en Gemeente Etten-Leur. Iedereen kan daar terecht voor deze bijzondere vorm van sport in de buitenlucht.

Calisthenics

Wat voor park? Het Engelse woord Calisthenics is af te leiden uit twee Griekse woorden: Kalos, wat staat voor Mooi en Sthénos wat Kracht betekent. In het Nederlands betekent het dus letterlijk “Mooie kracht”. De invulling van deze betekenis kan verschillende kanten op.

Calisthenics is inmiddels uitgegroeid tot een verzamelnaam voor alle oefeningen die worden uitgevoerd met het eigen lichaamsgewicht of in combinatie met minimale apparatuur. Het doel van Calisthenics is een krachtig en lenig lichaam opbouwen. Bekende oefeningen zoals sit-ups, lunges en push-ups behoren ook tot Calisthenics. Calisthenics kan overal worden gedaan en tegenwoordig zijn er veel video’s te vinden van mensen en teams die  het beoefenen in speeltuinen, buitenfitnessgelegenheden of echte Calisthenicsparken.

Kracht als Talent

Het jongerenwerk raakte in contact met een groep jongeren die op een schoolplein op speeltoestellen aan het trainen waren. “De speeltoestellen op het schoolplein zijn hier natuurlijk niet geschikt voor. Als er regelmatig een jongen met 80 kilo aan spiermassa aan gaat hangen, dan zal deze toestel niet lang mee gaan”, waarschuwen Charif en Michael. “Ik vind het belangrijk om mijn focus te leggen op het talent en de vraag van jongeren en hier een positieve drive aan te geven”, geeft jongerenwerker Amhamad el Ouali aan. Ze besloten daarom de handen ineen te slaan.

Jongerenparticipatie

Tijdens een aantal brainstormsessies en werkoverleggen is er een projectplan gemaakt. Dit plan presenteerden de jongeren aan de gemeente.Het sportpark aan de Kwadestraat is sinds 2017 een mooie locatie in Etten-Leur om samen te sporten en positief bezig te zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over het Calisthenicspark de Keen? Kijk dan op:

www.facebook.com/calisthenics.dekeen