Download de Zwemwater app van de waterschappen met o.a. informatie over Westpolderplas

Persbericht van waterschap Brabantse Delta

 

De Brabantse waterschappen controleren de kwaliteit van de officiële zwemplassen in Brabant, zodat u lekker kunt zwemmen in schoon en veilig water. Dit gebeurt in opdracht van de Provincie Noord-Brabant.

Kwaliteit

Vlak voor én tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, controleren de waterschappen regelmatig of er niet te veel schadelijke bacteriën in zwemplassen zitten. Deze kunnen een gezondheidsrisico voor zwemmers vormen. De bacteriën kunnen ineens sterk in aantal toenemen. Dit gebeurt door intensief gebruik van een zwemplas of door een periode van warm weer. Blauwalgen (= een soort bacterie) zijn bijvoorbeeld gek op zomerse temperaturen. Wanneer er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn, kunnen zij weelderig bloeien. Sommige soorten blauwalgen scheiden giftige stoffen af waar mens en dier gezondheidsklachten van kunnen krijgen, zoals huidirritatie en duizeligheid. Dit willen we niet oplopen tijdens het zwemmen!

Onderzoek en advies

Het controleren van een zwemplas begint met het nemen van watermonsters. Deze worden geanalyseerd bij het waterschapslaboratorium AQUON. Op basis van de aangetroffen aantallen bacteriën beoordeelt AQUON of het water voldoet aan gestelde veiligheidsnormen.

Het waterschap geeft de resultaten van het onderzoek en een passend advies aan de Provincie Noord- Brabant. Indien nodig vraagt de Provincie ook advies aan de GGD. De Provincie gaat immers over het zwemwater en treft maatregelen als de kwaliteit van een officiële zwemplas niet in orde is. Een maatregel kan een negatief zwemadvies of zwemverbod zijn, of het plaatsen van waarschuwingsborden.

Actuele informatie via Zwemwater App

De waterschappen hebben de Zwemwater App gelanceerd, met daarin actuele gegevens van 800 zwemlocaties. Met de Zwemwater App kun je precies zien waar je in jouw buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Daarnaast vind je er ook andere handige weetjes zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Via de kaart op de Zwemwater App vind je snel een veilige buitenzwemplek bij jou in de buurt. Download de app Zwemwater in de stores (Apple en Android).

Uiteraard is actuele informatie over de waterkwaliteit van officiële zwemplassen ook te vinden op www.zwemwater.nl of via de zwemwatertelefoon Noord-Brabant (073) 68 08 058. De website en zwemwatertelefoon zijn bereikbaar gedurende het gehele zwemseizoen.