Wethouder Ger de Weert doet stoeptegels in een kruiwagen bij de start van de actie Tegelwippen
Actueel

Etten-Leur wipt 60.823 tegels tijdens NK Tegelwippen en eindigt op 5e plaats

Laatst gewijzigd: 2023-11-17 10:39:29

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record! Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Dit jaar streed Etten-Leur met een recordaantal van 173 gemeenten mee in de competitie voor de meeste gewipte tegels. Gisteren kondigde de organisatie de winnende gemeenten aan. Etten-Leur wipte 60823 tegels en is op de 5e plaats geëindigd in het klassement kleine gemeenten. De drie gouden scheppen gaan naar Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Daarbij heeft Etten-Leur helaas de uitdaging van buurgemeente Halderberge verloren.

Wethouder Ger de Weert doet stoeptegels in een kruiwagen bij de start van de actie Tegelwippen

Wethouder Ger de Weert: “De strijd is voor dit jaar gestreden maar volgend jaar, dan gaan we natuurlijk weer de uitdaging aan.”

82 voetbalvelden meer groen

Wat in 2020 begon als tweestrijd tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijke competitie met 50% van alle Nederlandse gemeenten (173). Door initiatieven zoals buurtacties, tegeltaxi’s en ontelbaar veel (gevel)tuintransformaties zijn door bewoners en gemeenten tegels in recordtempo verwijderd. In totaal zijn 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m². Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij. Op basis van gewipte tegels per inwoner is dit jaar Halderberge kampioen. Per inwoner werden daar 4,3 tegels verwijderd. In absolute aantallen wipte Arnhem de meeste tegels: 462 duizend. Niet eerder haalde men in één gemeente zoveel tegels weg tijdens het kampioenschap. Etten-Leur is op de 5e plaats in het klassement kleine gemeente geëindigd met een totaal aantal van 60823 gewipte tegels.

Wethouder Ger de Weert: “Trots op onze inwoners die hebben meegedaan. Ook de gemeente zelf heeft extra ruimte voor groen gemaakt. En daar gaan we de komende tijd mee door”

Succesformule voor vergroening

De gekte om groen geluk sloeg in Etten-Leur om zich heen tijdens het NK Tegelwippen 2023. Massaal pakten inwoners, ondernemers en scholieren samen de schep op en droegen hun steentje bij. De samenwerking voor het tegelruilen met Life & Garden Etten-Leur was wederom een groot succes, zo’n 140 huishoudens hebben dit jaar de handen uit de mouwen gestoken om tegels in te leveren en groen terug te plaatsen. Ook de gemeente is hard bezig geweest om groen in de openbare ruimte terug te brengen.

Wethouder Ger de Weert: “Het is mooi om te zien dat veel tegels zijn omgewisseld voor planten in de tuin. Dat geeft verkoeling en is beter voor de natuur”

Klimaatproof wippen

Het is inmiddels bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in de Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers sowieso droger en de winters natter. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling, en leidt het ook nog eens tot meer biodiversiteit.