Herdenking van de bevrijding van Etten-Leur met Amerikaanse militairen
Actueel

Herdenking Operation Pheasant 1944 – 2023

Laatst gewijzigd: 2023-10-28 16:36:59

Van vrijdag 27 oktober tot en met zondag 29 oktober is ‘Operation Pheasant 1944 – 2023’ in Etten-Leur. Een evenement om de bevrijding van onze regio in 1944 te herdenken. De bevrijding door de Amerikaanse 104e Infanteriedivisie, bekend als de ‘Timberwolves’. Operatie Pheasant, ook wel bekend als de Bevrijding van Noord-Brabant, was een grote operatie om de Duitse troepen te verdrijven uit de provincie Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog. Zo’n 300 deelnemers uit verschillende landen laten ons de militaire operatie van weleer ‘live’ herbeleven.

Herdenking van de bevrijding van Etten-Leur met Amerikaanse militairen

Herdenking van de bevrijding van Etten-Leur met Amerikaanse militairen op het Raadhuisplein
Herdenking van de bevrijding van Etten-Leur met Amerikaanse militairen in jeeps in het Brabantpark Op 28 oktober was de Bevrijdingsceremonie en de parade door Etten-Leur. Burgemeester Marina Starmans was hier samen met de 102-jarige Frank Fabianski, een Timberwolvesveteraan, bij aanwezig. De heer Fabianski droeg destijds bij aan de bevrijding van onze gemeente. Hij is voor het eerst sinds de oorlog terug op Europese bodem. De stoet bestond vanmiddag uit ongeveer 100 historische WOII-voertuigen en 300 deelnemers. Tot 17.00 uur staan de oude legervoertuigen opgesteld op het Raadhuisplein.
Herdenking van de bevrijding van Etten-Leur met Amerikaanse militairen en burgemeester Starmans in gesprek met een veteraan

Herdenking van de bevrijding van Etten-Leur met Amerikaanse militairen en burgemeester Starmans in een jeep

foto’s: Gemeente Etten-Leur / Peter van Trijen

 

Bevrijding van de regio West-Brabant in 1944, door de Amerikaanse 104e Infanteriedivisie, bekend als de 'Timberwolves' tijdens Opration Pheasant

Fotocredits: Organisatie Operation Pheasant

Het programma

Vrijdag 27 oktober:
Om 14.30 uur is de doorkomst en aankomst in het Brabantpark vanuit Sprundel/Rucphen.
Aansluitend wordt om 15.00 uur het kampement opgezet en ingericht zoals in 1944, inclusief de originele veldkeuken.

Zaterdag 28 oktober:
Het kampement is open voor publiek en gratis te bekijken van 09.00 uur tot 12.00 uur.
Om 13.00 uur: Bevrijdingsceremonie en parade door Etten-Leur. Hierbij is de 102-jarige Timberwolvesveteraan Frank S. Fabianski aanwezig, die voor het eerst sinds de oorlog terugkomt naar Europa. De stoet bestaat uit ongeveer 100 historische WOII-voertuigen en 300 deelnemers.
De route van de parade: Brabantpark – Couperuslaan – Schoonhout – Nachtegaal – Lage Vaartkant – Vijfhuizenweg – Ambachtlaan – Lange Brugstraat – Brouwerstraat – Domineesgang.
Domineesgang – Lange Brugstraat – Van Bergenplein – Lindenbleek – Van ‘t Hoffstraat – Concordialaan – Hoevenseweg – Markt – Marktplein – Raadhuisplein – Bisschopsmolenstraat – Rode Poort – Frederik v Eedenstraat – Stijn Streuvelslaan – Brabantpark.

Vanaf 14.45 uur is er een static display op het Raadhuisplein tot 17.00 uur.

Zondag 29 oktober tot 14.00 uur: Afbreken kampement en vertrek deelnemers.

Tijdelijke Verkeersmaatregelen tijdens Operation Pheasant in Etten-Leur

Voor de doorkomst/parade hebben burgemeester en wethouders tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen. De verkeersmaatregelen op 28 oktober van 13.00 tot 17.00 uur:

Tijdens de genoemde tijdsperiode zijn de wegen waarlangs de parade gaat voor alle verkeer, behalve voor voetgangers, afgesloten tot het moment dat de parade is gepasseerd:

Couperuslaan-Schoonhout-Nachtegaal-Lage Vaartkant-Vijfhuizenweg-Ambachtlaan-Lange Brugstraat-Brouwerstraat-Domineesgang-Lange Brugstraat-Van Bergenplein-Lindenbleek- Van ‘t Hoffstraat-Concordialaan- Hoevenseweg-Markt- Marktplein -Raadhuisplein-Bisschopsmolenstraat- Rode Poort-Frederik v Eedenstraat-Stijn Streuvelslaan-Brabantpark

Ook zijn de palen naar beneden op het Raadhuisplein en mag er doorgang plaatsvinden van de voertuigen die horen bij de parade over het Marktplein en het Raadhuisplein. De parade wordt begeleid door twee verkeersregelaars op de motor.