Digitaal Opkopers Loket

Bent u handelaar en handelt u in tweedehands goederen? Bijvoorbeeld in tweedehands telefoons, fietsen of kunstvoorwerpen? Dan bent u verplicht om u bij de gemeente aan te melden als handelaar (Algemeen Plaatselijke Verordening art 2:68). Ook bent u verplicht al uw ingekochte handelswaar te registreren. (Wetboek van Strafrecht, artikel 437 en de Algemene Plaatselijke Verordening, art. 2:67). Dit doet u snel en gemakkelijk via het Digitaal Opkopersregister. U meldt zich daarvoor eerst aan als handelaar bij het Digitaal Loket voor Handelaren.

U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Hiervan ontvangen de gemeente en politie een melding. De gemeente neemt, ter controle, per e-mail contact met u op. Het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de wetgeving van De Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor functionarissen van de betreffende gemeente en eventueel de politie. 

Direct aanmelden kan via: https://www.ikbenhandelaar.nl/

 

Wettelijk opkoopregister

Alleen als u zeer regelmatig, dus niet hobbymatig, tweedehands goederen inkoopt en vervolgens doorverkoopt moet u een gewaarmerkt register bijgehouden. Het is een maatregel tegen heling

 

Digitaal Opkopersregister

Het Digitaal Opkopers Register (DOR) is de digitale variant van het wettelijk verplichte inkoopregister voor opkopers. U krijgt automatisch inloggegevens voor het DOR als u zich heeft aangemeld bij het Digitaal loket voor handelaren. Als u het DOR niet gebruikt, moet u het wettelijk verplichte inkoopregister voor opkopers bijhouden.

 

Goederen controleren

Wilt u zelf nakijken of goederen van diefstal afkomstig zijn. Dit kan op de website van de politie www.stopheling.nl. Heeft u een tablet of smartphone? Download dan de 'Stop Heling'app waarmee u de serie-, IMEI-, chassis- en framenummers en nummerborden kunt scannen om te zien of het goed of vervoermiddel gestolen is. Ook kunt u met deze app uw bezittingen op serienummer registreren. Dat is handig voor het bepalen van het te verzekeren bedrag van uw inboedel, maar ook om bij diefstal uw goederen terug te kunnen vinden. Kijk op www.stopheling.nl voor de informatie over de app die bij uw mobiele apparaat past.