Vincent van Gogh en Etten-Leur

De jonge Vincent van Gogh had in Londen, Parijs, Amsterdam en Brussel gewoond. Hij was net 28 jaar, mislukt als kunsthandelaar, als prediker en zendeling. Zonder ook maar 1 cent op zak arriveerde hij in april 1881 in Etten (het tegenwoordige Etten-Leur). Hier was zijn vader, Theodorus van Gogh, dominee van de kleine protestantse gemeente. Vincent had de religie de rug toegekeerd, waardoor de relatie met zijn vader slecht was. Terwijl dominee Van Gogh zieltjes probeerde te winnen voor zijn geloof, werd de 28-jarige Vincent in Etten in beslag genomen door het feit dat hij kunstenaar wilde worden. En wie had ooit gedacht dat hij een van de beroemdste kunstenaars ter wereld zou worden? Etten betekende voor Vincent een vruchtbaar begin van zijn kunstenaarschap. Hier in Etten ontdekte hij zijn talenten. Hier legde hij de basis voor zijn latere meesterwerken.

  • Het kerkgebouw waar de vader van Vincent als predikant voorging (Van Gogh Kerk Etten-Leur), is ook in gebruik als raadzaal. Dit gebouw heeft de jonge kunstenaar zeker goed gekend. De daarnaast gelegen pastorie waar de familie Van Gogh woonde, is aan het begin van de 20e eeuw afgebroken. In de binnentuin van het stadskantoor herinnert een bronzen beeld aan de wereldberoemde inwoner van weleer. Dit kunstwerk van Hein Vree is in 1990 onthuld ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Vincent van Gogh.
  • Naast de Van Gogh Kerk (aan het Raadhuisplein/Markt) waar Van Gogh’s vader predikant was, bevindt zich de voormalige Kosterswoning. Dit karakteristieke en pittoreske pandje aan de Markt 4 is verbouwd en ingericht als informatiecentrum van de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur en als Etten-Leur City Shop. Het is ook de startlokatie voor een bezoek aan de indrukwekkende Van Gogh Kerk. Buiten het pand staat een digitale informatiezuil met online tips en info over Etten-Leur. 
  • Op het Vincent van Goghplein is in april 2003 het kunstwerk ‘De zonnebloemen met de kraaien’ van kunstenares Linda Scheepers-Konings onthuld. Het 126 cm. hoge beeld is in brons uitgevoerd. Het kunstwerk is geïnspireerd op het schilderij 'Het korenveld met de kraaien' dat Vincent van Gogh aan het einde van zijn leven in Auvers, Frankrijk, schilderde.
  • La route Van Gogh is een culturele fietsroute van 37 km tussen Zundert en Etten-Leur. De fraaie routebeschrijving is te koop bij het Vincent van Gogh Informatiecentrum aan de Markt, bij Heemkundig Streekmuseum Jan uten Houte in het Paulushofje, bij boekhandel Readshop in het Winkelhart in Etten-Leur en in het Vincent van Goghhuis in Zundert.
  • Een korte wandeling met als startpunt het Oude Raadhuis aan de Markt geeft een indruk van plekken die Vincent van Gogh in Etten-Leur getekend heeft. U kunt letterlijk in de voetsporen treden van de kunstenaar die zijn eerste artistieke stappen in Etten-Leur heeft gezet. Veel is er weliswaar veranderd, toch kunt u in gedachten met Vincent meelopen. Het wandelboekje is te koop bij het Vincent van Gogh Informatiecentrum aan de Markt, bij Heemkundig Streekmuseum Jan uten Houte in het Paulushofje, bij boekhandel Readshop in het Winkelhart in Etten-Leur en in het Vincent van Goghhuis in Zundert.
  • Zie voor alle informatie de website www.vangoghbrabant.com 

 

Van Gogh Kerk: groots, imponerend en kleurrijk

In Etten, in 1881, nam Vincent van Gogh het besluit om kunstenaar te worden. Hier liet hij zich voor het eerst inschrijven als kunstenaar. Etten was het kantelpunt in zijn leven. Zijn ambitie om te gaan tekenen en schilderen is weer voelbaar gemaakt in de voormalige Nederlands Hervormde kerk in Etten-Leur. De stichting Vincent van Gogh Etten-Leur heeft daar samen met Experiencebureau DST uit Baarn werk van gemaakt. Groots, imponerend en kleurrijk. Op 19 december 2014 is de Van Goghkerk officieel geopend en sindsdien is het gebouw toegankelijk voor het publiek.

De kerk lag Vincent na aan het hart. Het is de plek waar Vincents vader, Theodorus van Gogh, van 1875-1882 dominee was en waar Vincent zelf ook regelmatig kwam. Deze plek, tegenwoordig vooral in gebruik als raadzaal en trouwlocatie,  biedt plaats aan een uitgebreide expositie over de band van de schilder met Etten. Hiermee is Etten-Leur een prominente Van Gogh-locatie in Brabant - naast Nuenen, Zundert, Den Bosch en Tilburg. Vincent van Gogh logeerde vele malen bij zijn ouders in Etten in 1876, 1878 en 1880. In 1881 woonde hij van april tot december in de niet meer bestaande pastorie achter de kerk bij zijn ouders. Toen begon hij verwoed te oefenen op zijn vaardigheden als tekenaar. Etten-Leur is dus met recht de plaats waar Van Gogh zijn carrière begon. Hier maakte hij voor het eerst écht werk van zijn kunstenaarsbestaan.

Sinds 20 december 2014 kunnen de bezoekers in de Van Gogh Kerk de verhalen van Vincents Ettense periode beleven. Van zijn liefde voor de Brabantse natuur en het boerenleven, via zijn onbeantwoorde hartstochtelijke liefde voor nicht Kee Vos tot zijn stormachtig vertrek vlak voor kerst 1881 na een hevige ruzie met zijn vader. De bezoekers kunnen deze episodes op diverse manieren beleven: via kleurrijke impressies op de raampartijen van de kerk, audiovisuele producties, rijk geïllustreerde verhaalpanelen en vitrines met historische artefacten en documenten.

De Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur is de initiatiefnemer van de Van Gogh Kerk.