Regelingen en tegemoetkomingen

Hier staat alle hulp opgesomd die ervoor zorgt dat u extra te besteden heeft. Sommige regelingen en tegemoetkomingen zorgen ervoor dat u extra geld op uw bankrekening krijgt. Anderen vergoeden kosten, waardoor u het geld niet hoeft uit te geven.

Bijzondere bijstand (bijdrage voor onverwachte kosten)

Heeft u iets echt nodig, maar kunt u het niet betalen? Heeft u geen spaargeld? Dan kunt u mogelijk bijzondere bijstand ontvangen. Iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen kan bijzondere bijstand aanvragen. Dus ook mensen met een laag loon of AOW. U hoeft dus niet per sé een bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te kunnen ontvangen. Voor meer informatie en aanvragen ga naar:

https://werkpleinhartvanwest-brabant.nl/bijdrage-voor-onverwachte-kosten-bijzondere-bijstand

 

Individuele inkomenstoeslag

Heeft u (meer dan) drie jaar een laag inkomen? Dan kunt u 1 keer per jaar extra geld aanvragen. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://werkpleinhartvanwest-brabant.nl/jaarlijks-bedrag-voor-langdurig-lage-inkomens-individuele-inkomenstoeslag

 

Een goede zorgverzekering met korting

Doe mee met de collectieve zorgverkering van uw gemeente. Bij veel andere voordelige zorgverzekeringen is de maandpremie laag. Vaak komt u daarna toch voor hoge kosten te staan. Dat is bij deze verzekering anders. De premie is voordeliger doordat uw gemeente meebetaalt. U ontvangt uitgebreide vergoedingen tegen een voordelige maandpremie. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://werkpleinhartvanwest-brabant.nl/collectieve-zorgverzekering-met-korting

 

Webshop Meedoen Hart van West-Brabant

Om mee te kunnen doen aan sport, zang en dans, maar ook om uitstapjes te kunnen maken, kunt u een tegoed aanvragen in de webshop. Met dit tegoed kunt u een verenigingslidmaatschap betalen, maar ook naar de bioscoop of een busabonnement aanschaffen. Er zijn heel veel mogelijkheden! Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://meedoenhartvanwestbrabant.nl/


Energietoeslag voor lagere inkomens

De energieprijzen zijn sterk gestegen. Door die stijging komen met name huishoudens met een laag inkomen in de problemen. Daarom heeft het Rijk besloten om deze huishoudens te compenseren. Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op een tegemoetkoming in uw energielasten. Heeft u de toeslag voor het jaar 2022 nog niet aangevraagd? Dit kan nog tot en met 31 maart 2023. Heeft u een laag inkomen en had u eerder geen recht op de energietoeslag? De inkomensgrens van de toeslag is verhoogd. Hierdoor komt u mogelijk alsnog in aanmerking voor de energietoeslag. 

https://werkpleinhartvanwest-brabant.nl/energietoeslag-voor-lagere-inkomens


Huurtoeslag

U kunt huurtoeslag aanvragen voor uw huur. Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en uw woonsituatie. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/

 

Zorgtoeslag

U kunt zorgtoeslag aanvragen voor de kosten van uw zorgverzekering. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/zorgtoeslag/

 

Kinderopvangtoeslag

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen voor de kosten van de kinderopvang. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/kinderopvangtoeslag/kinderopvangtoeslag

 

Kindgebondenbudget

U kunt een extra bijdrage ontvangen in de kosten van uw kind(eren). Als u al kinderbijslag of een toeslag van de belastingdienst ontvangt, dan krijgt u dit automatisch. Wanneer u dit (nog) niet ontvangt, kunt u voor meer informatie en aanvragen naar:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/kindgebonden-budget/

 

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Heeft u een laag inkomen, weinig spaargeld en geen dure bezittingen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Kwijtschelding wil zeggen dat u een aantal belastingen niet hoeft te betalen. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://www.bwbrabant.nl/kwijtschelding

 

Bijdrage in maaltijdkosten

Wanneer u een laag inkomen heeft en moeite heeft met voor uzelf koken, dan kunt u een bijdrage aanvragen in de kosten van de maaltijdvoorziening. Er zijn verschillende aanbieders waar u gebruik van kunt maken. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://www.surplus.nl/bij-u-thuis/maaltijdenservice/

https://www.etenmetgemak.nl/?gclid=EAIaIQobChMIh6iq6-jV8QIVZCF7Ch3hywjxEAAYASAAEgJeg_D_BwE

 

Bijdrage in de schoolkosten

Meedoen op school is belangrijk voor een kind. School brengt echter ook kosten met zich mee, zoals boeken, een fiets, schoolreisjes, of andere schoolse zaken. U kunt hiervoor een bijdrage aanvragen. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://meedoenhartvanwestbrabant.nl/

 

Stichting Leergeld

Voor een bijdrage aan het lidmaatschap van de sportvereniging van uw kind, of voor een bijdrage aan de schoolkosten, kunt u een aanvraag doen bij stichting Leergeld. Let op: stichting Leergeld checkt eerst of u in aanmerking komt voor de Webshop Meedoen Hart van West-Brabant en/of dat u gebruik kan maken van de bijdrage in de schoolkosten via het Werkplein. In dat geval wijzen ze u door. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://leergeldnoordwestbrabant.nl/nl/home

 

Tijdschriftenregeling

Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. U kunt een vergoeding aanvragen voor de tijdschriften Bobo, Okki, Taptoe en National Geographic Junior. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://meedoenhartvanwestbrabant.nl/

 

Voedselbank

Heeft u te weinig inkomen om in uw basisbehoeften te voorzien? Kunt u (onvoldoende) gebruikmaken van andere regelingen? Dan voorziet de voedselbank u wekelijks van een voedselpakket. Voor meer informatie en aanvragen, ga naar:

https://www.voedselbanketten-leur.nl/